Angst tijdens zwangerschap

Je zwangerschap is een roerige periode. Er verandert vanalles, zowel fysiek als mentaal. Dit kan veel onzekerheden met zich meebrengen. Begrjipelijk, maar soms zo onrustig en frustrerend. Lees mee met het verhaal van Anne, misschien herken je je in haar verhaal?

Anne is altijd al een zenuwpees geweest. Ze kan piekeren over van alles. Ziet apen en beren, maar nog nooit heeft angst haar zo in de greep als nu. Momenteel is ze niet enkel verantwoordelijk voor zichzelf, maar ook voor het kleine mensje dat in haar groeit. Het maakt haar bang. Onzeker. Zij moet ervoor zorgen dat het allemaal goed gaat. En dát is een hele verantwoordelijkheid.

Vanaf het eerste besef, merkt ze een verandering. Zowel fysiek als mentaal. Een verantwoordelijkheid die zo groot voelt, dat ze bang is dat ze deze niet kan dragen. Er groeit een mensje in haar! Een mensje voor wie zij vanaf nu moest zorgen. Ze moest het veilig stellen en het de beste verzorging geven die mogelijk is. Een hele kluif! Vanaf dat moment nemen haar angsten toe.

De eerste weken van de zwangerschap zijn zwaar. Anne merkt lichamelijke klachten en telkens is daar de negatieve gedachte “klopt dit wel, is dit wel oké?”. Deze gedachte is er de hele dag. Als ze veel voelt. Als ze weinig voelt. Voor het inslapen, meteen bij het wakker worden. Bij het sporten, het werken. Alles staat in het teken van dit kleine mensje. Hoe kan ze ervoor zorgen dat haar kleine mensje de beste zorg krijgt dat het verdient?

Zwanger & bang

Angst is heel natuurlijk. Het is een reactie op een nieuwe of een moeilijke situatie. Als je zwanger bent staat je wereld op z’n kop. De komst van een baby is een levensveranderende situatie. Een transitie. Deze verandering kan positieve emoties brengen zoals geluk en blijdschap, maar het kan ook andere gevoelens teweegbrengen als angst, onzekerheid of twijfel. Stress en zorgen zijn heel begrijpelijk bij zo’n grote transitie.

Zwanger, bang & hormonen

Het is eigenlijk heel normaal om angst te voelen en je een beetje zorgen te maken als je zwanger bent. Zwangerschapshormonen zoals oestrogeen en progesteron spelen een belangrijke rol bij het opwekken van angst. De hoge niveaus van deze hormonen zorgen voor aanmaak van cortisol en gonadotropine. Deze samen zorgen voor vermoeidheid, prikkelbaarheid en angst bij vrouwen. Ongeveer 15% van de zwangeren heeft last van angst of extreme stress. En deze angstgevoelens kunnen vervolgens veel invloed hebben op je dagelijks leven.

 

Zwanger & verlamd van angst

Angstklachten in de zwangerschap kunnen zich op verschillende manier presenteren. Zo zijn er vrouwen die last hebben van vagere gevoelens van angst, maar ook komen er angststoornissen voor, zoals een gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis of een posttraumatische stressstoornis. Het ziektebeeld kan dus per situatie verschillen. De symptomen van angstproblematiek kunnen bestaan uit:

 

  • Piekeren
  • Rusteloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Moeite hebben met concentreren
  • Gespannenheid
  • Vermoeidheid
  • Spierklachten
  • Slaapproblemen
  • Lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, benauwdheid of misselijkheid

 

Angsten van zwangere vrouwen

De klachten hebben een grote invloed op het dagelijkse leven. Er zijn verschillende angsten die zwangere vrouwen rapporteren. Hier noemen we verschillende voorbeelden: 

 

Angst om iets schadelijks te eten

Als zwangere is het belangrijk om gezond te leven. Er zijn hele lijstjes met do’s and dont’s in het leven van een zwangere. Deze lijstjes hebben betrekking op eten en drinken, bewegen en meer. Zeker is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Maar dit kan ook doorslaan. Voor sommige vrouwen betekent dat ze extreem gezond willen leven en veel producten uit hun eetschema schrappen om te voorkomen dat ze iets eten dat een eventueel negatief effect op hun kindje heeft. Dit kan leiden tot dwangmatigheid en het vermijden van verschillende (sociale) situaties. 

 

Angst voor verlies

Zwanger zijn, is verbinden. Vanaf het moment dat je zwanger bent, groeit er een mensje in je. Een verbinding voor het leven. Dit is een prachtig gegeven. Tegelijkertijd is het ook spannend, want hechten betekent ook de angst voor verlies. Heel begrijpelijk, maar zodra dit bezit van je neemt en je veel alarmsignalen ervaart kan het voor veel spanning en stress zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de vrouw die telkens als ze het kindje niet voelt, extreme paniek ervaart. Of de vrouw die een verhaal hoort over vroeggeboorte en enkel nog hieraan kan denken. 

 

Je eigen baby pijn doen

Wat ook voorkomt bij zwangeren is de angst dat je je baby pijn doet bijvoorbeeld bij intimiteit, slapen, sporten en meer. Je gaat op je tenen lopen omdat je veel zorgen hebt over de effecten van jouw gedrag op je kleintje. Zodra je merkt dat je minder (psychisch) vrij beweegt, is het belangrijk om hier hulp bij te vragen. Juist wanneer je deze onvrijheid bemerkt, roept dit vaak gevoelens van stress op. 

 

Kan ik wel een goede ouder zijn?

Als je zwanger bent, roept dat ook de vraag op “hoe zal ik als ouder zijn”. Dit is een reëel vraag wanneer je zwanger bent. Je denkt je in hoe het zal zijn. Hoe jij als ouder gaat zijn. Maar wat als je twijfels hebt over jouw vaardigheden? Misschien heb je een mindere goede ervaring met jouw ouders en word je plots bang dat je in herhaling valt. Voor sommige zwangere ontstaat in de zwangerschap de angst het niet goed te doen. Dit gevoel kan erg verlammend zijn. 

Angst voor bevalling

Op een bepaald moment tijdens de zwangerschap zul je gedachten gaan vormen over de naderende bevalling. De verloskundige vraagt naar je ideeën, vriendinnen vertellen je over hun ervaringen en je realiseert je steeds meer dat de bevalling nadert. Verschillende vrouwen ervaren angst voor de bevalling. Een beetje angst of onzekerheid over de bevalling is heel begrijpelijk. Maar als deze angst grotere vormen aanneemt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Of neem eens een kijkje in de Binnenwereld. Hier is een  masterclass  over angst voor de bevalling. 

Angst voor verandering

Als je zwanger bent is er veel nieuw en onzeker. Één ding is zeker: een kindje krijgen is volop verandering. Dit gegeven zorgt bij een groep vrouwen voor grote gevoelens van onzekerheid. Vol overgave kiezen ze voor het moederschap, maar waar kiezen ze eigenlijk voor? Gaandeweg zien we dat deze angst soms grotere vormen aanneemt. Dit kan zorgen voor de nodige onzekerheid, zorgen en angstklachten. 

Normale angst of extreme angst?

Uiteraard zijn er veel meer angsten die voorkomen bij zwangeren. We hebben er hier een paar veelvoorkomende uitgelicht. Het is zwaar als angst je zwangerschap beheerst. Als dit bij jou het geval is, trek aan de bel. Deel je verhaal met je partner, je vrienden en familie. Of deel je ervaring op de  Binnenwereld . Wanneer de angst grotere vormen aanneemt, neem contact op met je huisarts. Weet dat angst heel normaal is bij een grote verandering als deze. Maar neem jezelf ook serieus wanneer je merkt dat de angst overheersend wordt.