Zwanger worden na een miskraam

Daar sta je dan, met weer een positieve zwangerschapstest in je handen. Dolblij houd je de test stevig vast. Wat volgt is onzekerheid. Het onbevangen enthousiasme dat je voelde bij de vorige positieve test wordt vergezeld door twijfel. Je durft het bijna niet geloven, erop te hopen of te fantaseren. Zwanger worden na een miskraam voelt dubbel. Ongeveer 15% van de vrouwen krijgt te maken met een miskraam tijdens de eerste zwangerschap. Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Dat is niet niks, er kan veel onzekerheid bij komen kijken wanneer je zwanger wordt na een miskraam.

Het verwerken van een miskraam

Een miskraam is een hele verdrietige gebeurtenis. Te meer omdat dit voor veel vrouwen in eenzaamheid gebeurt. In verschillende situaties is de zwangerschap enkel gedeeld met een kleine groep naasten. Dolblij met een positieve zwangerschapstest, maar vervolgens is er verdriet, gemis en verslagenheid. Dit gebeurt allemaal in korte tijd. In deze periode ga jij door een intense periode waarin emoties elkaar afwisselen, terwijl anderen hier mogelijk geen weet van hebben. Stil verdriet.

Het verwerken van een miskraam is per persoon verschillend. Dit is afhankelijk van hoe jij je voelt. Wat betekende de zwangerschap voor jou? Wat heb je ervaren? Welke steun ervaar je? Voor de één betekent dit snel de draad weer oppakken en is dit de manier om het verlies te verwerken. Terwijl de ander meer tijd nodig heeft om de miskraam een plek te geven.

 

Opnieuw zwanger worden na een miskraam 

Hoe snel je opnieuw zwanger wordt na een miskraam is moeilijk te voorspellen. Dat verschilt per vrouw en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een gezonde leefstijl, zowel fysiek als mentaal is hierin van belang. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding, voldoende bewegen en zo min mogelijk stress. De meeste vrouwen zijn echter na een miskraam binnen vier maanden weer zwanger. Het allerbelangrijkste is dat je samen met je partner onderzoekt wat hierin voor jullie goed voelt.

Ook de vraag wanneer je klaar bent voor een nieuwe zwangerschap na de miskraam speelt vaak op. Dit kan alleen jij, samen met je partner, bepalen.

 

Moeilijk zwanger worden na een miskraam

Helaas hebben niet alle vrouwen binnen korte tijd weer een positieve zwangerschapstest in handen. Er zijn vrouwen die moeilijk zwanger worden na miskraam. Dit maakt extra onzeker. Je kunt aan jezelf en je lijf gaan twijfelen. Wat betekent het dat ik moeilijk zwanger word na de miskraam? Ligt het aan mij? Het roept gevoelens van frustratie op en voelt oneerlijk. Het voelt alsof je lijf je in de steek laat. In de praktijk zien we geregeld dat het zwanger worden een “project” op zicht dreigt te worden. Sommige stellen kunnen elkaar kwijtraken in dit proces. Wat er emotioneel ontstaat, lijkt van ondergeschikt belang. Alles staat in het teken van het zwanger worden. Dit geeft bij deze vrouwen enorm veel druk en spanning.

Angst voor een miskraam

Na een miskraam ontstaat er voor sommige vrouwen onzekerheid. De angst op nog een miskraam neemt toe. Laten we een ding vooropstellen: De kans op een miskraam is niet groter als je eerder een miskraam hebt gehad. Hoewel dit voor sommige vrouwen een geruststellende gedachte is, ervaren vrouwen vaak angst voor een miskraam. Wat als het opnieuw misgaat?

In een nieuwe zwangerschap neem je altijd de ervaring van het verlies met je mee, waardoor je minder onbevangen en soms zelfs gespannen kunt zijn. Gaat het deze keer wel goed? Deze gedachte is volkomen normaal na zo’n ingrijpende gebeurtenis. De angst om te verliezen is plots heel reëel geworden. Maar de angst voor miskraam kan ook enorme vormen aannemen. Je lijkt plots hypergevoelig voor allerlei interne signalen. Ervaart onzekerheid over wat je voelt en wat dit betekent. Is het een signaal? Een voorbode? Vrouwen vergelijken hoe ze zich voelen met hoe ze zich de vorige keer voelden. Het maakt onzeker en legt soms een sluier over de zwangerschap.

Angst voor herhaling is heel normaal. Het is begrijpelijk dat je bang bent dat het opnieuw misgaat. Zeker wanneer je herhaalde miskramen hebt gehad is angst voor miskraam begrijpelijk. Hoewel de kans op een miskraam niet groter is geworden, zo’n 90% van de vrouwen krijgt de volgende keer geen miskraam, is het invoelbaar dat het je onzeker maakt. Bij vele vrouwen zien we deze angst afnemen naarmate de 14 weken voorbij zijn. Er is echter ook een groep vrouwen bij wie de angst de gehele zwangerschap aanwezig blijft.

Angst voor een miskraam verminderen

Angst voor een miskraam kan voor negatieve gedachten en vermijdingsgedrag zorgen. In de praktijk zien we dat vrouwen bij angst voor een miskraam moeite hebben om gedachten over het kindje toe te laten. Ze willen het niet voelen, zich niet hechten uit angst om te verliezen. Dus wat kun je doen wanneer de angst voor een miskraam de kop op steekt?

Probeer je gedachten te verzetten

Ga dingen doen. Onderneem dingen die je eerder leuk vond om te doen. Probeer plannen te maken, activiteiten te ondernemen. Zorgen kunnen je stemming namelijk flink beïnvloeden. Door een negatieve stemming ben je minder geneigd om activiteiten te ondernemen. Passiviteit kan piekeren in de hand werken, waardoor zorgen toenemen en je uiteindelijk in een negatieve spiraal terecht kunt komen. Dat willen we voorkomen. Dus maak een plannetje en ga doen!

Mindfulness

Piekeren, controlegedrag en vermijding kunnen allemaal pogingen zijn om je angst te verminderen. Hoe moeilijk het ook is, probeer zo veel mogelijk los te laten. In de Binnenwereld zijn verschillende mindfulness oefeningen beschikbaar om meer grip te krijgen op jouw gedachten en meer rust te ervaren tijdens je zwangerschap.

Zelfzorg

Zowel mentaal als fysiek: zorg goed voor jezelf. Wat dit precies is, verschilt per persoon. Je kunt doen wat je voorheen deed om te ontspannen. Bijvoorbeeld even de stad ingaan, een boek lezen, bewegen, tekenen, puzzelen of iets anders waar jij blij van wordt. Zelfzorg is hierin key. Neem voldoende rust, ga de natuur in, doe een mindfulnessoefening of neem een warme douche.

Deel je zorgen

Uiteraard is het ook heel waardevol om je zorgen te delen. Bespreek het met je partner, een vriendin, collega’s of familieleden. Ook kun je je zorgen delen op onze community in de Binnenwereld. Blijf er niet alleen mee lopen. Door het te delen, ervaar je steun. In onze community zijn vrouwen die een soortgelijke ervaring hebben meegaat, die luisteren en steun kunnen bieden.

Weet dat je niet alleen bent. In onze community in de Binnenwereld steunen vrouwen elkaar in deze ervaring. Angst, blijdschap, verdriet, frustratie en eenzaamheid. Hele begrijpelijke gevoelens, en deze komen hier allemaal voorbij. Ervaar jij soortgelijke gevoelens? Meld je dan aan voor De Binnenwereld.