Hoe lang duren kraamtranen?

Ervaar je geen roze wolk na je bevalling? Voel je de tranen telkens opkomen? Ben je moe of heb je last van negatieve gedachten. Wees gerust, je bent niet de enige. Meer dan de helft van de vrouwen ervaart kraamtranen, ook wel de babyblues genoemd. Maar hoe lang duren deze kraamtranen? En wanneer is er misschien iets anders aan de hand?

De verwachting van de kraamweek

Maanden heb je er naar uit gekeken. De eerste momenten met je baby. Hoe gaat het zijn? Hoe ziet onze baby eruit? En wat voor moeder zal ik zijn? Dan is het moment daar, de bevalling is achter de rug. Je baby is geboren en jij bent moeder geworden. Hoe je bevalling is verlopen, heeft veel invloed op hoe je de eerste dagen, weken of maanden beleeft. De welbekende kraamtranen kunnen zien aandienen evenals de babyblues. De bevalling is een intense ervaring. Het vraagt veel van je lijf, maar onderschat ook de gevolgen voor je mentale welzijn niet. Een kindje krijgen, moeder worden, verandert alles.

Emotioneel na de bevalling

Moeder worden is een hele intense ervaring. Het is dan ook niet vreemd dat daar allerlei emoties om de hoek komen kijken, ook wel bekend onder de term “kraamtranen”. Ook emoties die je van tevoren helemaal niet had verwacht. We spreken vaak over de positieve emoties, maar voor veel vrouwen is het moederschap ook een hele intensieve ervaring met emoties die elkaar afwisselen. Een rollercoaster. Het is dan ook helemaal niet gek als je niet overloopt van blijdschap. De afgelopen negen maanden heb je toegeleefd naar je baby. En plots ben je moeder.

Uit evenwicht?

Je brein is nog druk met het verwerken van alle emoties en indrukken rondom je bevalling. Veel vrouwen zijn emotioneel na hun bevalling. En daar komen ook alle nieuwe indrukken met je baby bij. Dit is intens en het neemt energie. Evenals de fysieke veranderingen of het herstel na je bevalling. Dit ontzwangeren doet een appèl op je lichaam. Daarom is het belangrijk om nogmaals te noemen dat het zo normaal is dat deze periode intensief is. De factor tijd is belangrijk in dit proces. Het kost namelijk tijd om zowel fysiek als mentaal weer je evenwicht te vinden.

En dan is daar de babyblues

De verantwoordelijkheid voor je baby kan voor spanning zorgen. Je wilt het graag goed doen en dat zorgt voor een hoge druk. Ook moeilijkheden bij het geven van borstvoeding kan onzeker maken en drukverhogend werken. Een groot gedeelte van de prille moeders voelt zich in de kraamperiode onzeker, verdrietig, prikkelbaar of heeft moeite met slapen. Dit wordt ook wel de babyblues genoemd. Voorbeelden van kenmerken van een babyblues zijn een onrustig gevoel, slapeloosheid, stemmingswisselingen, overgevoelig zijn, het gevoel van tekortschieten.

Vaak ontstaat dit gevoel rond de derde dag na de bevalling, tezamen met de welbekende kraamtranen. Het gevoel kan zo’n twee weken duren. Soms kunnen vrouwen hiervan schrikken, omdat ze bang zijn dat het een slecht teken is. No worries, je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Vaak gaan de babyblues en de kraamtranen vanzelf weer over.

Wat zijn kraamtranen?

Zoals eerder genoemd kan een bevalling je flink uit evenwicht halen, zowel mentaal als fysiek. Het is dan ook niet vreemd dat dit zich uit in huilbuien. Deze huilbuien noemen we in deze periode ook wel kraamtranen. De buien komen plots op, zonder aanleiding. In veel gevallen is het vanwege spanningsontlading. Kraamtranen komen vaak opzetten rond dag 3 tot 5 na de bevalling. En dat kan best een vreemde ervaring voor je zijn, met name wanneer je niet vaak huilt. Deze kraamtranen kunnen ongeveer 10 dagen aanhouden.

Hoezo babyblues en kraamtranen?

Helaas is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen waarom vrouwen last hebben van kraamtranen en babyblues. Er wordt wel gesproken aan een tekort aan progesteron, maar dit kan niet goed worden aangetoond. Het lijkt een combinatie van factoren te zijn die hierop van invloed is.

  • Persoonlijke factoren

Als je als vrouw graag wil voldoen aan de verwachtingen van anderen, dan kan het moeilijk zijn als dit nu minder goed lukt. Of het niet lukt om aan je eigen perfectionistische verwachting te voldoen.

  • Biologische factoren

In de kraamweek gebeurt er veel in je hormoonhuishouding. Dit kan effect hebben op je emotionele welzijn, waardoor je je emotioneel voelt na de bevalling.

  • Sociale factoren

Als je tijdens je bevalling steun hebt ervaren van je partner kan dit bijdragen aan een meer positieve bevallingservaring. Steun is een hele belangrijke factor, ook in je kraamweek. Denk dan aan steun van je familie, vrienden, buren maar ook zeker van je partner.

Kraamtranen en babyblues, wat te doen?

Is het mogelijk om kraamtranen te voorkomen? Of misschien te zorgen dat ze minder lang duren? Helaas. Compassie is het codewoord. Voor veel vrouwen geldt dat ze te maken krijgen met babyblues of kraamtranen. Het helpt alleen al om te weten dat het heel normaal is. En hieronder nog enkele tips.

Geef ruimte aan je kraamtranen

Kraamtranen zijn emoties die eruit moeten. Functioneel om spanning te ontladen. Onderdrukken van emoties werkt averechts en zorgt vaak voor meer spanning. Laat je tranen maar vloeien, hoe ongemakkelijk dit ook voelt. Je hoeft het niet uit te leggen, ook niet wanneer de kraamtranen plots opkomen. Probeer compassie te tonen voor je kraamtranen.

Kraambubbel

Doe vooral wat voor jou nu goed voelt. Zijn er kraamtranen, blijf lekker in je huis. Je hebt veel te werken (gehad) en dat vraagt energie. Dus doe vooral alles op jouw tempo en creëer je veilig plek.

Zelfzorg

Maak keuzes die goed zijn voor jou. Laat iemand voor je zorgen, je eten koken, je was doen. Laat je vooral ontzorgen, zodat je extra voor jezelf kunt zorgen. En niet te vergeten: neem je rust. Doe dat vooral op een manier die voor jou prettig is.

Deel je emoties

Praat over wat je voelt. Juist het delen van je emoties kan zo helpend zijn. Je zult merken dat je niet de enige bent in je omgeving die kraamtranen of babyblues herkent. En die herkenning is zo helpend. Het versterkt je gevoel van vertrouwen, doorbreekt eenzaamheid en geeft ruimte aan dat wat je voelt. Deel wat je voelt niet alleen met andere vrouwen, maar ook met je partner. Zo kan iedereen je behoefte erkennen en dat is zo helpend.

Even naar buiten

Mocht je lichaam voldoende hersteld zijn en wil je even naar buiten. Maak een kleine wandeling. Dit kan met je baby, maar dit kan ook alleen. De zon op je gezicht of even de wind in je haren. Al is het maar een kort moment, dit kan een positieve invloed hebben op je stemming of emoties.

Kraambezoek

Onderzoek vooral waar je behoefte aan hebt en stem het af op je behoefte. Kraambezoek kan erg leuk zijn, maar het kost ook veel energie. Heb je dus weinig energie, wees er dan zuinig mee. Mocht je dit lastig vinden om kraambezoek te minimaliseren? Betrek je partner en je kraamhulp. Ook zij kunnen je hierin beschermen.

Partner weer aan het werk

En dan komt het moment dat je partner weer aan het werk gaat en de kraamhulp niet meer om je heen is. Als je merkt dat je dit lastig vindt, er tegenop ziet, bespreek dit. Juist door je partner te betrekken kan hij rekening met je houden. Misschien kan hij eerder vrij nemen? Of ouderschapsverlof opnemen. Er is vaak het een en ander mogelijk, maar daarvoor is het belangrijk dat jij aangeeft wat je behoefte is.

Tijd en compassie

Wees mild voor jezelf. Een beetje lief zijn, de tijd nemen en vooral doen waar je op dit moment behoefte aan hebt. Lukt het niet om het huishouden te doen zoals je had willen doen? Is je tempo nog laag? Allemaal volkomen normaal en zo oké. Het is zoals het is en juist als je compassie toont voor jezelf in deze fase, wordt de druk minder en ontstaat er meer ruimte. Het komt echt! Stapje voor stapje.

De Binnenwereld

Mocht je je eenzaam of onzeker voelen, dan kun je je gratis aanmelden voor de Binnenwereld van MeJa. Een plek waar jij je verhaal kunt delen met andere moeders. De plek waar ruimte is voor kraamtranen en babyblues. Waar vrouwen je verhaal (h)erkennen en je kunnen ondersteunen in deze intensieve periode.

Wat als kraamtranen langer duren?

Als kraamtranen langer vloeien dan normaal, je in een constante babyblues zit en je daardoor niet kunt functioneren, dan is het belangrijk om een hulpverlener te betrekken. De huisarts of de verloskundige kan je doorverwijzen naar een professional als dat nodig is. Hoe graag je zou willen dat het anders was, het is belangrijk om dit serieus te nemen. Je hoeft je niet te schamen. We kunnen op sommige momenten allemaal een steuntje in de rug gebruiken. Op de binnenwereld vind je een training om somberheid in het prille moederschap te verminderen Somber postpartum. Dus als je merkt dat de kraamtranen langer duren dan normaal, zoek contact met een zorgverlener. Je bent niet alleen.