; Het gouden uur gemist?
Het gouden uur gemist?

Het Gouden Uur 

Het gouden uur, je leest het overal; de optimale start voor jou en jouw baby na de geboorte.
Maar wat als jouw bevalling anders is verlopen dan van te voren verwacht?


Het gouden uur 
Het gouden uur, de benaming van het eerste uur na de geboorte van jouw kindje. Jullie hormoonlevels zijn ontzettend hoog. Met name het hormoon oxytocine piekt volop in dit eerste uur. Je voelt je wellicht wat high en hebt alleen focus op je baby en niet zozeer op je omgeving.
Heel belangrijk uiteraard deze focus, want dit helpt om volledig het moment te benutten dat jouw baby op jouw borst ligt. Je kijkt, voelt en ruikt aan je baby.
Oxytocine komt vrij, dit wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Dit is o.a. het bindingshormoon voor hechting tussen jou en je baby en het hormoon om de borstvoeding te stimuleren.

Medische start 
Maar wat als jullie start anders is verlopen dan je van te voren had verwacht. Bijvoorbeeld door een medische bevalling zoals een prematuur geboorte, of een moeizame start voor de baby waardoor de baby meteen naar de neonatologie gaat of wanneer de placenta niet zelf geboren wordt en de moeder naar de OK gaat waar de placenta verwijderd wordt. Allemaal voorbeelden waarin de start anders loopt dan van te voren bedacht en moeder en baby niet meteen samen kunnen zijn.

Rol partner
Indien moeder in het eerste uur niet bij haar baby kan zijn, waarbij de baby zelf gezond is, dan zal de baby zo snel mogelijk fijn bij jouw partner huid op huid kunnen liggen. Ook hier maakt de baby het hormoon oxytocine aan. Oxytocine is niet alleen een vrouwenhormoon. Maar ook de partner maakt oxytocine aan. Baby’s die huid op huid knuffelen, kunnen veelal beter hun temperatuur stabiel houden, hun hartslag is rustiger, de bloeddruk is lager en de suikerspiegel stabieler. Dit gebeurt zowel bij moeder als bij haar partner.

Inhalen van het gouden uur?
Die enorme piek in dat eerste uur is enorm hoog, dat is een feit. Deze piek in combinatie met huid op huid met jouw baby zorgt voor een optimale start. Maar dat is gelukkig niet de enige mogelijkheid tot een fijne start en hechting met jouw baby. Er zijn gelukkig zoveel meer voorwaarden en momenten. Het zou ook niet logisch zijn (vanuit biologisch perspectief) als alles zou vallen of staan met alleen dat eerste uur.
Belangrijk om te weten is dat je kunt inhalen! Omdat je die hoge piek dan niet meer hebt, is er meer en vaker huid op huid contact nodig om een soortgelijk effect te kunnen bereiken.
Hoe fijn is dat, heerlijk knuffelen met jouw kindje zodra dit kan. En wetend hoe helend dit kan werken voor jullie!

Borstvoeding
Het geven van borstvoeding, zorgt dagelijks (automatisch) voor meerdere contactmomenten, lekker dicht bij je lijf. Ook tijdens het voeden maak je extra oxytocine aan. Ook elkaar aankijken (oogcontact) draagt bij aan oxytocine en dus aan de hechting.
Weet ook dat het normaal is dat dit gevoel van binding soms nog moet groeien, helemaal als jouw kindje langdurig opgenomen is. Geef jezelf hiervoor de tijd. Pak je momentjes samen om te knuffelen, om samen in bed met jouw blote borst en de kleine bloot op jouw lijf.  
Ook andere interventies zoals de draagdoek, babymassage kunnen bijdragen aan extra veel contact.

Geschreven door Bianca Jansen & Roxane Liewes lactatiekundige IBCLC.

Wil je meer weten over borstvoeding?  
Bij La Vie Centrum organiseert Babypraktijk Noord borstvoedingsvoorlichtingen, kijk voor de actuele data op www.laviecentrum.nl
Ook is het vanaf september ’23 mogelijk om een consult met ons te boeken bij La Vie Centrum!

Heb je ons nodig, neem gerust contact met ons op: www.babypraktijknoord.nl of kijk eens op onze instagram @babypraktijknoord

Over de schrijver
Reactie plaatsen