Hoewel de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap aankomen, is er ook groep vrouwen voor wie dit niet geldt. Dit klinkt misschien als muziek in je oren, maar voor deze vrouwen is dit zeker geen bewuste keuze. Te meer omdat ook zij weten dat afvallen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden door deskundigen. Juist in deze intensieve periode verandert je lijf en heeft het voedingsstoffen en kracht nodig. Het aankomen tijdens de zwangerschap is niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend. Bij sommige vrouwen is er zelfs sprake van flink afvallen tijdens de zwangerschap. In deze blog staan we stil bij vrouwen die afvallen tijdens de zwangerschap.
Afvallen eerste trimester
Afvallen tijdens de zwangerschap. Het klinkt misschien vreemd, maar voor verschillende vrouwen is dit de gedachte die opkomt als ze terugdenken aan hun zwangerschap.
Deze vrouwen hebben het tijdens de zwangerschap flink te verduren vanwege lichamelijke klachten. Zoals bekend kan misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap behoorlijk parten spelen. Doordat je zo misselijk bent, moet overgeven en weinig eetlust hebt, kun je afvallen tijdens je zwangerschap. Gelukkig wordt dit voor veel vrouwen beter als het eerste trimester voorbij is.
Afvallen door hyperemesis gravidarum tijdens zwangerschap
Er is ook een groep vrouwen bij wie deze misselijkheid extreem is. Dit noemen we hyperemesis gravidarum (HG). HG is een vorm van zwangerschapsbraken die dusdanig langdurig en ernstig is dat vrouwen in het ziekenhuis worden opgenomen. Klachten zijn onder andere extreme vermoeidheid, uitdrogingsverschijnselen en afvallen tijdens de zwangerschap.
Als zwangere met HG kun je last hebben van enorme schuldgevoelens. Je wilt zo graag goed voor het kindje in je buik zorgen, maar het lukt niet om te eten en daardoor ook niet om te genieten van je zwangerschap. Je maakt je zorgen over het afvallen. De misselijkheid neemt het helemaal over. Doordat vrouwen zo misselijk zijn, zo weinig kunnen eten of binnenhouden, kunnen zij dus behoorlijk afvallen tijdens de zwangerschap. Ook voor HG geldt dat het na het eerste trimester vaak minder wordt. Met name afvallen in het eerst trimester. In veel gevallen wordt dit in het tweede trimester beter. Helaas is er ook een groep vrouwen die hier wel de hele zwangerschap last van houden.
Op gewicht blijven tijdens zwangerschap
Voor een andere groep vrouwen is het beeld van gewichtstoename en een veranderend lijf enorm beangstigend. Zij willen op gewicht blijven tijdens zwangerschap. Bij deze vrouwen is sprake van angst om aan te komen tijdens de zwangerschap (pregorexia). Pregorexia is afgeleid uit de woorden pregnant en anorexia. Dit is een extreem verlangen om slank te blijven tijdens de zwangerschap. Oftewel de drang om de lijfelijke veranderingen van een zwangerschap te willen beperken, waarbij dit ook gezondheidsrisico’s voor de baby kan meebrengen. Het is geen eetstoornis maar veel meer een angst. De angst wordt vaak gevoed door het ideaalbeeld van een slanke zwangere. Het risico voor pregorexia neemt toe bij vrouwen die eerder een eetstoornis hebben gehad.
Een eerdere eetstoornis kan maken dat de zwangere gericht is om op gewicht te blijven tijdens de zwangerschap. Voor deze vrouwen kan een verandering van hun lijf moeilijk te verdragen zijn. Eten an sich roept weerstand op en het voelt alsof ze controle verliezen. De neiging tot afvallen ligt op de loer.
Wanneer afvallen tijdens de zwangerschap focus is
Lichamelijk valt op dat vrouwen met bovenstaande angst afvallen tijdens zwangerschap. In het tweede trimester is dit het meest zichtbaar omdat we normaal gesproken dan de meeste lichamelijke veranderingen zien.
Je kunt hierbij denken aan zwangeren die extreem veel sporten om op gewicht te blijven tijdens de zwangerschap of onvoldoende eten. Hierdoor proberen zij hun doel te behalen “ op gewicht blijven tijdens zwangerschap”. Bovendien kan een dieet, te veel beweging en overgeven of laxeermiddelen lijden tot allerlei lichamelijke klachten zoals overmatige vermoeidheid. Dit kan weer invloed hebben op concentratie en slapen met als gevolg extra risico’s tijdens de zwangerschap en het prille moederschap. Wanneer dit een extreme vorm betreft, kan dit zelfs levensbedreigend zijn voor jezelf en je baby.
Afvallen tijdens de zwangerschap bij vrouwen met een eetstoornis
Afvallen tijdens de zwangerschap is niet zozeer het doel bij iemand met pregorexia, echter het aankomen in gewicht kan gevoelens van walging en controleverlies oproepen. Zelfs bij vrouwen bij wie de eetstoornis al lange tijd in remissie is, kan een zwangerschap een trigger zijn. Ook als zij zich bewust zijn van de gevolgen van afvallen of het niet goed voor je lijf zorgen. Het verlangen naar een kindje is groot, maar de eetstoornis is sterk. Dit kan een flinke worsteling zijn. Vrouwen met eetproblematiek kunnen de zwangerschap als worsteling ervaren. Daarentegen is het voor andere zwangere vrouwen juist een reden om de eetstoornis minder ruimte te geven. Het moeten zorgen voor het kindje in de buik, zorgt ervoor dat het afvallen tijdens zwangerschap kan worden voorkomen. En dat het zelfs lukt om het eerdere doel “op gewicht blijven tijdens zwangerschap” niet langer leidend te laten zijn.
Kortom, tijdens de zwangerschap verandert er ongelofelijk veel in je lichaam. Deze verandering resulteert in sommige gevallen in op gewicht blijven tijdens de zwangerschap, waarbij anderen flink aankomen of zelfs afvallen tijdens de zwangerschap.
De aankomende maanden is jouw lichaam het onderkomen van je baby. Hoewel de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap aankomen is dit voor bovenstaande groepen dus geen vanzelfsprekendheid. Het kan daarom een worsteling zijn wanneer je weet dat afvallen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden door deskundigen en jij worstelt met je gewicht tijdens de zwangerschap. Vrijwel alle zwangere vrouwen willen tenslotte het beste voor hun baby.
Worstel jij met jouw gewicht tijdens de zwangerschap? Kun je wel wat extra steun gebruiken? Meld je dan aan voor de Binnenwereld van Meja. Het platform voor jou als vrouw om steun te vinden en kennis op te doen over de zwangerschap en het (aankomende) moederschap.