; Eerste keer ongesteld na bevalling | Angst, verlangen, verdriet. Het maakt heel wat los!
Eerste keer ongesteld na bevalling | Dat maakt heel wat los!
19 januari 2023 

Eerste keer ongesteld na bevalling | Dat maakt heel wat los!

De eerste keer ongesteld zijn na bevalling kan voor veel vrouwen een emotioneel moment zijn. Na de intense fysieke en emotionele veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt, kan de terugkeer van de menstruatie een aanwijzing zijn dat het lichaam weer 'normaal' aan het functioneren is.

Hoe herken je de eerste keer ongesteld zijn na bevalling eigenlijk?

Het verlies van bloed in deze periode is heel normaal. Kort na je bevalling blijf je nog enkele weken vloeien. De kraamvloed. Je baarmoeder is zich aan het herstellen en voert afvalstoffen af. Maar hoe herken je nu de eerste keer ongesteld na de bevalling als de kraamvloed nog aanwezig is? Meestal is de kraamvloed na zes weken gestopt of nog heel minimaal. Als je dan helderrood bloed gaat verliezen, is dit mogelijk je eerste ongesteldheid na de zwangerschap. Dit is niet altijd met zekerheid te zeggen. Ook al is er twijfel, ga er altijd vanuit dat dit je eerste ongesteldheid na bevalling is en houd er rekening mee dat je twee weken voor de menstruatie alweer vruchtbaar bent!!

Wanneer weer ongesteld na bevalling?

De timing van de eerste menstruatie na een bevalling kan variëren van vrouw tot vrouw. In het geval van borstvoeding, kan het langer duren voordat de menstruatie weer begint. Dit komt doordat de hormonen in de moedermelk de ovulatie kunnen onderdrukken. In het geval van flesvoeding kan de menstruatie eerder terugkeren. Over het algemeen kan een vrouw ongeveer 6 tot 12 weken na de bevalling weer ongesteld worden.

De menstruatie na bevalling kan anders zijn dan voorheen

Sommige vrouwen kunnen hevige bloedingen ervaren, terwijl anderen slechts licht bloeden. Er zijn ook vrouwen die meer krampen ervaren dan voorheen. Dit komt omdat het lichaam nog steeds aan het herstellen is van de bevalling. Deze veranderingen zijn vaak tijdelijk. Het is belangrijk om te beseffen dat deze veranderingen normaal zijn en dat elke vrouw anders kan reageren op de menstruatie na bevalling. Maar als er zorgen zijn over hevige bloedingen of pijn, is het natuurlijk altijd raadzaam om een arts te raadplegen.

Emoties bij eerste ongesteldheid na bevalling

Natuurlijk roept zo’n eerste ongesteldheid na de zwangerschap emoties op. Enerzijds omdat het een periode afsluit. Je bent letterlijk niet meer volledig gericht op het moederschap, maar je lijf bereid zich voor op de toekomst. Vaak valt de eerste ongesteldheid ook ongeveer samen met het moment dat je weer aan het werk gaat. Ook hiermee sluit je een periode af. De kraamperiode die volledig in het teken staat van herstel en zorgen voor je kindje, eindigt hiermee.

Anderzijds omdat het ook een nieuwe vruchtbare periode start. Bij veel vrouwen roept dit allerhande vragen op.

Het kan vragen oproepen over de gezinsplanning. Wil ik ooit nog een keer zwanger worden? Hoe gaan we het doen met anticonceptie? Lastige vragen waar je misschien nog niet eerder over na hebt gedacht. Misschien word je al ongesteld voordat er überhaupt weer sprake is geweest van gemeenschap. Ook daar kun je vragen over hebben of je onzeker over voelen. Wat is normaal? En wat voelt goed voor mij?

Laten we sowieso niet vergeten wat een menstruatie met een vrouw kan doen. Klachten als prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, gespannen zijn en depressieve gevoelens zijn ons allemaal niet vreemd. Juist in deze fase zo kort nadat je moeder bent geworden, is er vaak al sprake van veel onzekerheid, wisselende stemming en geprikkeld zijn. Deels te verklaren door het slaaptekort en hormoonschommelingen. Word je dan ook nog voor de eerste keer ongesteld na de bevalling dan kan dit behoorlijk ontregelend zijn.

Angst na eerste menstruatie na bevalling

Zoals gezegd betekent de eerste ongesteldheid na de bevalling ook dat je weer vruchtbaar bent. Dit kan gevoelens van angst oproepen met name bij vrouwen die de zwangerschap of de bevalling als een nare gebeurtenis hebben ervaren. De menstruatie is een trigger om terug te denken aan deze nare gebeurtenis. Het idee dat je opnieuw zwanger kunt worden, kan tot angst leiden. Ook het bloedverlies an sich is voor sommige vrouwen een trigger. Ik moet denken aan een vrouw die na haar eerste bevalling erg veel bloed had verloren. Elke keer dat ze nadien ongesteld was, kreeg ze nare flashbacks waarbij haar hele lichaam weer in de opperste staat van paraatheid was. Het zien van dit vaginale bloed bracht haar telkens terug bij de angstige momenten na haar bevalling. Uiteindelijk hebben we deze vrouw behandelt met EMDR. Als je meer wilt weten over een traumatische ervaring dan kun je onze VIP masterclass kijken in de binnenwereld.

De eerste menstruatie na zwangerschap is zoveel meer dan dat!

Het is belangrijk om te onthouden dat deze gevoelens normaal zijn en dat het tijd kost om aan veranderingen in het lichaam te wennen. En zoals we vaak zeggen: praat erover. Het is veel meer dan de eerste keer ongesteld zijn na de bevalling. Het gaat over je veranderende lijf, seksualiteit, gezinsplanning, vrouw zijn. Dat allemaal zit verstopt achter die eerste menstruatie na de zwangerschap. Maak dit bespreekbaar en praat over je gevoelens.

Wil je erover praten met gelijkgestemde? Word dat lid van de Binnenwereld van MeJa. Hier vind je een community met moeders, een veilige plek om over jouw angsten en onzekerheden te praten. Je staat er niet alleen voor!

Over de schrijver
Reactie plaatsen