; Help, ik wil geen moeder meer zijn| Als je spijt hebt van het moederschap.
Help, ik wil geen moeder meer zijn| Als je spijt hebt van het moederschap.
21 februari 2023 

Help, ik wil geen moeder meer zijn| Als je spijt hebt van het moederschap.

Help, ik wil geen moeder meer zijn

We kennen het vast allemaal wel. Van die momenten dat niks lukt. Je bent moe, je kindje is hangerig, het huis een puinhoop en je komt nergens aan toe. Je kunt dan denken: ik had hier nooit aan moeten beginnen. Dit is niets voor mij en terug verlangen naar het leven voor het moederschap. Je kunt dan zelfs even denken ik wil geen moeder zijn. Maar dit is niet waar deze blog over gaat. Dit gaat over spijt. Spijt van het moederschap. Niet even een momentje als het tegenzit, maar echt spijt. Altijd.

Spijt van kinderen

De meesten van ons maken een weloverwogen beslissingen en kiezen heel bewust voor het moederschap. Deze keuze is, hoe weloverwogen ook, uiteindelijk een gevoelskwestie. Je weet immers niet echt waarvoor je kiest. Soms valt het tegen, soms is er echt spijt. Als deze vrouwen de klok konden terugdraaien zouden ze dit doen. Dan waren ze nooit moeder geworden. Dit is iets anders dan dat het toch iets zwaarder vinden dan gedacht.

Orna Donnath schreef het boek Regretting motherhood. Een boek waarin ze met vrouwen praat die spijt hebben van de keuze. Dat betekent niet dat ze niet van hun kind houden. De vrouwen zijn stuk voor stuk gek op hun zoon of dochter, maar niet op het moederschap. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

Het moederschap brengt heel wat teweeg: angst, verdriet, vreugde, machteloosheid, liefde, trots, hulpeloosheid en dus ook spijt. In de hulpverlening opperen we soms dat er sprake is van somberheid. Soms is dat ook zo, maar niet altijd. Als hulpverleners moeten wij ruimte maken voor spijt. Ook dit kan bij het moederschap horen.

Ik ben niet de moeder die ik wil zijn

Veel vrouwen ervaren momenten van twijfel. Vaak gaat dit over het feit dat ze vinden dat ze niet de moeder zijn die ze willen zijn. De lat ligt hoog en in hun eigen oordeel voldoen ze niet. Deze gedachten naast de vermoeidheid, de stress en alle veranderingen in het leven als moeder geven soms onzekerheid. Vrouwen schrikken vaak van deze gedachten, van deze twijfels. Dit gaat vaak gepaard met schuldgevoelens. Omdat deze gedachten worden gekoppeld aan geen goede moeder zijn of niet voldoende van je kindje houden. Maar deze twijfel en deze gedachten zijn normaal. Dit betekent niet dat je niet van je kind houdt. Het betekent wel dat je in verwarring bent, dat het veel is en dat je moet wennen aan je nieuwe rol. Dit is heel normaal.

Ik wil geen moeder meer zijn, gedachte die maar terug blijft komen

Sommige vrouwen geven aan geen voldoening te vinden in het moederschap. Ze vervelen zich en kunnen niet wachten weer aan het werk te gaan. Andere vrouwen voelen zich overvraagd en missen de tijd en ruimte van voor het moederschap. Controle over je eigen tijd. Beide groepen vrouwen denken ‘Ik wil geen moeder meer zijn’. Een terugkerende gedachte. Soms als een repeterende plaat. Het oordeel over deze gedachte, is vaak nog meer ziekmakend dan de gedachte zelf. Immers, de meeste vrouwen vinden deze gedachte niet kunnen. Ze schamen zich en voelen zich eenzaam omdat ze dit met niemand durven delen.

Ben jij een spijtmoeder?

Een spijtmoeder: wat een gek woord. Spijtmoeders bestaan niet. Spijt hebben van het moederschap bestaat wel. Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen negatieve gedachten als ik ben niet de moeder die ik wil zijn en echte spijt. Het vraagt namelijk om andere zorg. De eerste gaat over het verlagen van de lat, onzekerheid verkleinen en goede zelfzorg. Het tweede gaat over steun zoeken, erkennen en misschien ook wel acceptatie. Accepteren dat je een keuze hebt gemaakt, die je niet past.

Wat kun je doen?

Praat erover! Laat het niet jouw geheim zijn, maar zoek lieve mensen om je heen die er voor je zijn. Stap over de schaamte heen en deel je verhaal. De moeders met spijt uit onze praktijk hadden veel moeite met het oordeel van de maatschappij. De samenleving kan dit verhaal niet horen. Net als het boek van Regretting motherhood ook heel veel stof deed opwaaien. Het wordt gekoppeld aan de liefde voor het kind. Maar dat wil ik uit de wereld helpen. Je kunt spijt hebben van het moederschap en een hele goede moeder zijn die gek is op haar kind. Een lieve aanwezige moeder, maar wel met spijt.

Heb je negatieve gedachten? Denk je voortdurend ik ben niet de moeder die ik wil zijn? Ga dan eens voor jezelf na wat een goede moeder eigenlijk is. Kijk naar waar je wel tevreden over bent. Verlaag de lat. Vergroot uit wat goed gaat. En geef jezelf tijd, tijd om te wennen aan de moederrol. Je kan niet van jezelf verwachten dat je dat ineens kan. Je mag dit leren. Met vallen en opstaan. En daar horen ook soms lastige gedachten bij….

In onze community delen vrouwen verhalen. Een plek waar ook jou verhaal veilig is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen