; Kun je je voorbereiden op zwangerschap?
Kun je je voorbereiden op zwangerschap?
28 februari 2023 

Kun je je voorbereiden op zwangerschap?

Het korte antwoord. Ja, je kunt je zeker voorbereiden op een zwangerschap. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid. 

Zwangerschap is een spannende en levensveranderende ervaring. Het brengt veel veranderingen met zich mee, zowel fysiek als mentaal. Als je overweegt om zwanger te worden, is het belangrijk om je goed voor te bereiden, niet alleen fysiek maar ook mentaal. In deze blog richten we ons vooral op het belang van mentale gezondheid bij het voorbereiden op zwangerschap.

Mentaal voorbereiden op zwangerschap 

Zwangerschap kan een uitdagende en emotionele tijd zijn, met veranderingen in hormonen en het lichaam, evenals nieuwe verantwoordelijkheden en zorgen. Het is normaal om je zorgen te maken en angstig te zijn tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en ermee om te gaan. Je kunt verschillende dingen doen om je voor te bereiden. Zoek steun, verminder stress & zorg goed voor jezelf. Misschien open deuren, maar niet zo makkelijk als het lijkt!

Zoek steun in je omgeving

 Een ondersteunend netwerk kan helpen om je goed voor te bereiden op de zwangerschap. Praat met je partner, familie en vrienden over je plannen om zwanger te worden en vraag om steun en hulp. Dat is misschien een ingewikkeld advies. In onze cultuur houden we deze wens graag voor onszelf. Echter, dan is er ook geen steun… Bedenk voor jezelf of er iemand in je nabije omgeving is die je in vertrouwen wilt nemen. Het is ook waardevol om lid te worden van een zwangerschapsgroep of onze online community, waar je gelijkgestemde mensen kunt ontmoeten en informatie kunt uitwisselen. Dit kan helpen om gevoelens van isolatie en eenzaamheid te verminderen en je het gevoel geven dat je niet alleen staat in deze ervaring.

Verminder stress

Een andere belangrijke factor bij het bevorderen van mentale gezondheid tijdens zwangerschap is het verminderen van stress. Zwangerschap kan een stressvolle tijd zijn, met veranderingen in het lichaam, financiële zorgen en nieuwe verantwoordelijkheden. Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen. Neem voldoende rust en doe de dingen die jij leuk vindt. Is er balans tussen ontspanning en spanning? Wel eens gedacht aan een mindfulness oefening?  


Gezond zwanger worden

Een goede voorbereiding op de zwangerschap begint met het opzetten van een gezonde levensstijl. Dit betekent dat je gezond moet eten, voldoende moet slapen en regelmatig moet bewegen. Om gezond zwanger te worden, is het ook belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen aan te pakken en regelmatig de huisarts te bezoeken voor controles. Dit zal niet alleen helpen om een gezonde zwangerschap te bevorderen, maar kan ook helpen om mentale gezondheid te verbeteren. Door voor jezelf te zorgen en gezonde gewoonten te ontwikkelen, kun je beter omgaan met de uitdagingen en veranderingen van de zwangerschap .

Vergroot je kennis

Het kan ook nuttig zijn om te leren over de verschillende stadia van de zwangerschap en wat je kunt verwachten, zodat je beter voorbereid bent op alles wat komen gaat. Volg een cursus, lees een boek of leer van vrouwen die je voorgingen. Kies de manier die bij je past. Kennis helpt en geeft meer eerlijke verwachtingen. Wel een belangrijke kanttekening: zoek niet alles op, maar vertrouw ook op jezelf. Voel wat goed voor jou is en wat jou rust geeft.

Overweeg jij zwanger te worden of ben je misschien al ‘bezig’? Realiseer je dat dit een grote verandering is in je leven die aandacht verdient. Sta eens stil bij je eigen verwachtingen van het moederschap. Hoe zal je leven er uit gaan zien? Wat voor moeder zal je zijn? Dromen mag, maar wees ook reëel! Je verwachtingen bepalen voor een deel hoe jij je voelt…. 

Kortom, deel je verhaal, zorg goed voor jezelf en heb eerlijke verwachtingen. Als je het leuk vindt, kun je mijn boek lezen ‘de verwachting voorbij’.  Hierin staan 13 eerlijke verhalen over moeder worden. 
Over de schrijver
Reactie plaatsen