; 6 maanden dip na bevalling
6 maanden dip na bevalling
09 februari 2023 

6 maanden dip na bevalling

Of je nu je eerste kindje, je tweede of je vijfde kindje hebt gekregen, wat is er na de zwangerschap veel gebeurd en veranderd. Je probeert steeds meer je draai te vinden in deze nieuwe rol. Ondertussen ben je alweer gaan werken en het is best een hele klus om al deze ballen in de lucht te houden. De eerste 6 maanden zijn voorbij en het jongleren van al die ballen kan een flinke belasting zijn. Dit staat ook wel bekend als de 6 maanden dip na bevalling. Maar hoe herken je nu deze dip? Hoe ziet deze eruit en wat kun je doen om minder last te hebben van deze dip 6 maanden na bevalling? 

Hoe herken je de 6 maanden dip na de bevalling?

Het vinden van dit nieuwe evenwicht stopt niet na zes maanden. Sterker nog, je zit er nog middenin. Je mist je oude ik. Jouw oude leventje. En dat is helemaal niet vreemd. Het kost tijd om te wennen aan je nieuwe ik. We moeten sommige dingen loslaten. Dit kan gepaard gaan met verdriet en gevoelens van verlies en rouw. Maar ook frustratie, woede-uitbarstingen, vermoeidheid of somberheid zijn veelvoorkomend. Je kunt je overbelast voelen. Bijvoorbeeld het moeilijk kunnen verdragen van het huilen van je baby of het niet kunnen opbrengen om even te luisteren naar het verhaal van je partner. Het is veel, soms teveel. Allemaal emoties die passen bij de dip 6 maanden na bevalling.

Waardoor wordt de 6 maanden dip veroorzaakt?

De 6 maanden dip lijkt dus vooral een combinatie van factoren te zijn. Het integreren van je oude leventje met je nieuwe bestaan als moeder. Dat is soms flink aanpoten. En vlak bovenal de lichamelijke factoren niet uit. Maar welke factoren spelen hier een belangrijke rol in?

Onzekerheid in je nieuwe rol als moeder

Ook al kies je voor het moederschap, het blijft een abrupte verandering. Een rol waar we ons moeilijk op kunnen voorbereiden. Er is geen cursus, geen handleiding en dat kan flink onzeker maken. Je weet van tevoren niet hoe je bent als moeder. We maken in de praktijk regelmatig mee dat vrouwen als zwangere weinig angst kennen, totdat ze moeder worden en overal beren op de weg ervaren. Je herkent jezelf niet, dat kan vervreemdend zijn.

Verandering in de partnerrelatie

Veel stellen kiezen bewust voor het ouderschap, vol verlangen en verwachting. Je kent elkaar als partners, maar wie ben je als ouders? Soms is dit heel anders dan je had verwacht. Dit kan gevoelens van teleurstelling, frustratie en onzekerheid met zich meebrengen. Er kan verwijdering optreden, wat beangstigend kan zijn. Het is dus niet gek dat deze onzekerheid een rol speelt rond zes maanden na de bevalling.

En ik dan?

Moederschap is een hele verantwoordelijkheid. Zo’n klein en afhankelijk mensje geeft ons op sommige momenten het gevoel dat jij er als moeder minder toe doet. Je wilt het goed doen en dit creëert een bepaalde druk en verwachting. Hierdoor ontstaat er minder tijd voor jezelf. Dit is begrijpelijk, maar wanneer er geen tijd meer is om dingen voor jezelf te doen, kan het leiden tot overbelasting of tekortschieten. Deze gevoelens zijn veelgehoord bij de 6 maanden dip na bevalling. Het is vooral belangrijk om dit als signaal te herkennen, zodat je er verandering in aan kunt brengen.

Hormonsters

“Negen maanden op, negen maanden af”. Een tekst die we veel horen in de praktijk. Negen maanden de tijd om te ontzwangeren. In veel gevallen duurt dit langer. Je hormoonhuishouding is (nog) niet stabiel. Je lichaam is hard aan het werk weer balans te krijgen en het heeft invloed op het algehele functioneren van je lichaam. Slaap, beweging, ontspanning zijn allemaal nodig voor dit herstel. En juist dit is in deze fase van je leven niet vanzelfsprekend. Daardoor kan het hormonale herstel vertraagd worden. Dit kan klachten veroorzaken als stemmingswisselingen en somberheid.  Heel normaal, maar soms wel erg onrustig en frustrerend. Het is niet voor niets dat sommige vrouwen ze “Hormonsters” noemen. Je voelt je niet helemaal jezelf. Ook dit is zo passend bij de 6 maanden dip na bevalling. Sommige vrouwen geven aan dat het wel twee jaar kan duren voordat ze zich weer zichzelf voelen.

Jongleren als een pro

Je werkende leven als moeder kan best even zoeken zijn. Na je verlof heb je de draad weer opgepakt, maar het leven als werkende moeder is wennen. Op tijd bij de kinderopvang zijn, bij borstvoeding het kolven, je hebt een periode gemist, sommige kansen gaan momenteel aan je voorbij. Vooral wanneer het je zwaar valt om hierin te accepteren dat je nieuwe rol invloed heeft op je werk, je gevoelens en je mentale functioneren. Uiteraard is er van alles mogelijk, echter vaak heeft het tijd nodig om hier ook weer evenwicht te vinden.

Lichaam in herstel

Wat bijzonder dat je lichaam negen maanden lang het huisje is geweest van je kindje. Een zwangerschap en een bevalling vraagt veel van je lijf. En sinds de bevalling is je lichaam aan het herstellen van de zwangerschap en bevalling. Dit kan zorgen voor allerlei lichamelijke ongemakken, bekkenklachten, problemen met intimiteit en vermoeidheid. Daarnaast kan het moeilijk zijn om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken en je haar kan uitvallen. Dit is allemaal van invloed op je dagelijks functioneren en je (zelf)vertrouwen. Rond zes maanden na bevalling lijken vrouwen meer last te krijgen van de invloed van deze klachten. Alsof de eerste maanden het passend is bij het herstellen van de zwangerschap en bevalling en dat het na zes maanden na bevalling “over” zou moeten zijn.

Verwachtingen

Als vrouw lijken we van onszelf te verwachten dat we zo’n zes maanden na bevalling weer on top of the world zijn. Hoewel we weten dat het in veel gevallen meer tijd nodig heeft, leggen we de lat hoog voor onszelf. Het kost tijd om te wennen aan het moederschap. Om het te combineren met werk, je sociale leven en je familie. Ook voor je relatie betekent ouderschap dat je samen moet onderzoeken wie je bent als ouders. Bovenal is het belangrijk tijd te investeren in elkaar als partners. De 6 maanden dip na bevalling[Ed1]  is dus heel begrijpelijk.

Wat kun je doen tegen deze dip na de bevalling?


Zorg voor jezelf

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Zelfzorg is key. Hoe moeilijk het ook is, gezonde keuzes voor jezelf maken is enorm belangrijk. Voldoende rust, gezond eten, leuke dingen doen en grenzen aangeven waar je deze aanvoelt. Het lijkt wellicht een open deur, maar juist dit punt raakt voor veel moeders vaak in het gedrang. Ze voelen zich schuldig, tekortschieten of voelen de ruimte niet. De welbekende ballen lijken ervoor te zorgen dat de tijd voor jezelf in de verdrukking komt. Het wordt van ondergeschikt belang. Terwijl het zo begrijpelijk is dat wanneer je niet meer aan bod komt, er allerlei klachten kunnen ontstaan. Dus neem de tijd om te doen wat je leuk vindt. Ga sporten, drink een warme kop thee, lees een tijdschrift of ga de stad in. Alles om ervoor te zorgen dat jouw draagkracht toeneemt. Dat is niet egoïstisch, dat is de basis.

Vraag hulp

Hulp vragen kan erg lastig zijn. Als moeder willen we het graag goed doen. We willen het kunnen. De beste moeder voor je kindje zijn. Het vragen om hulp lijkt het gevoel van insufficiëntie te vergroten. Alsof je daarmee zou aantonen juist “geen goede moeder te zijn”. Het tegendeel is echter waar. Juist in de verantwoordelijkheid van moeder, hoort het adequaat kunnen vragen om hulp. Aan je partner, de buren, je moeder, een vriendin of je werkgever. Het erkennen dat het even niet gaat en dat je ondersteuning kunt gebruiken, in welke vorm dan ook is een goede eerste stap naar het verminderen van de dip.

Deel je verhaal

Blijf er niet alleen mee lopen. Het ervaren van klachten, onzekerheid, twijfels of andere emoties kan zwaar zijn. Juist wanneer je niet lekker in je vel zit is het erg belangrijk om ruimte te geven aan deze emoties. Deel je verhaal. Want delen verbindt, het maakt minder eenzaam en het lucht vaak op. Het is oké om te delen dat je het moeilijk vindt of niet zo lekker in je vel zit. Je zult merken dat er meer moeders zijn die zich herkennen in de 6 maanden dip na bevalling. Voelen dat je niet alleen bent is zo waardevol. Deel met je partner, je vrienden of familieleden. Mocht je dit nog te spannend voor je zijn, dan kun je ook je verhaal delen op Binnenwereld. Hier vind je gelijkgestemden. Zelfs wanneer je er nog niet aan toe bent om te delen, kan het lezen van de ervaringen van andere moeders je kracht geven.

Stel verwachtingen bij

Het helpt wanneer we elkaar blijven vertellen dat de tijd nemen erbij hoort. Dat het niet altijd even leuk is en dat het erg pittig is om alle ballen in de lucht te houden. Je mag wennen aan je nieuwe leven. Dit geldt niet enkel wanneer je je eerste kindje hebt gekregen, maar ook wanneer je moeder bent geworden van je tweede of vijfde kindje. Wennen is heel normaal. Dit betekent dat je de ene dag positieve emoties kunt voelen, afgewisseld door minder positieve emoties. Wees mild voor jezelf, neem ruimte en tijd.

Wat als de 6 maanden dip na bevalling voortduurt of verergert?

Als de klachten als somberheid, stemmingswisselingen, onzekerheid toenemen of niet voorbijgaan, is het goed om contact op te nemen met een professional. Neem contact op met je huisarts. Deze kan meedenken in wat er aan de hand is of dat er wellicht extra ondersteuning nodig is. Signaleren is heel belangrijk. Door tijdig in te grijpen kan erger worden voorkomen. Als er sprake is van lichte klachten, onzekerheid, of twijfel je of wat je voelt nog passend is, dan kun je je ook aanmelden op De wereld van MeJa of een training volgen in de online leeromgeving. In deze training gaan we aan de slag om klachten te verminderen aan de hand van video’s met ondersteuning van het werkboek.

Een zes maanden dip na bevalling is heel normaal. Het kost tijd om te wennen. En hoe graag je ook wilt dat het anders voelt, accepteer wat er is. Trek je even terug met een dekentje op de bank, bespreek je dip met je partner, accepteer dat je tijdelijk minder ambitie voelt op je werk of er niet zo fit uitziet als voor je zwangerschap. Als de klachten toenemen, trek aan de bel. Je bent niet alleen, zoek hulp en vraag steun.

Over de schrijver
Reactie plaatsen