; Emotioneel na bevalling
Emotioneel na bevalling

Het is allemaal achter de rug. Je bent bevallen, je kindje is veilig ter wereld en het genieten kan beginnen. Toch? Integendeel, voor veel vrouwen begint dan de emotionele rollercoaster. In sommige gevallen lijkt het zelfs een achtbaanrit met meerdere loopings waar je in verzeild bent geraakt. Vreemd? In tegendeel! In deze blog staan we stil bij de verschillende oorzaken van die emotionele buien na de bevalling.

Herstel na bevalling, een emotionele rollercoaster 

De hele zwangerschap heb je toegeleefd naar de bevalling en het moment dat je je baby in jouw armen hebt. Je hebt je erop verheugd, misschien tegen de bevalling opgezien en je hebt je vast allerlei voorstellingen gemaakt van hoe het zou zijn. Vervolgens raak je verzeilt in een grote, emotionele rollercoaster. Je bent blij, omdat het allemaal goed is gegaan, je bent trots op de prestatie die je hebt geleverd en op je kindje. Je bent verwonderd omdat het zo klein is en zo nieuw. Je voelt je enorm verliefd. Op je baby, op je man. Je voelt je in de wolken. Hoewel deze positieve emoties aanwezig zijn, verschijnen er ook andere emoties ten tonele. Soms is er schuld, boosheid, onrust, ongerustheid, angst of verdriet. Het kan een hele wirwar zijn van emoties en dit kan behoorlijk verwarrend zijn. Het voelt stuurloos en machteloos. Je herkent jezelf niet meer.

Emotioneel zijn na bevalling heel normaal 

Wees gerust, al deze gevoelens horen er allemaal bij. Dit kan heel overweldigend zijn. Als nieuwbakken moeder krijg je er een hele verantwoordelijkheid bij. Niet enkel de zorg voor een klein baby’tje, maar ook het organiseren van alle dagelijkse dingen die er ook al waren voordat je moeder was. Het is zwaar om al die ballen in de lucht te houden. Daarnaast is het zwaar, omdat het een verantwoordelijkheid is die dag en nacht doorgaat. De gebroken nachten brengen je behoorlijk uit balans. Dit zorgt er onder andere voor dat je prikkelbaarder bent. Je reageert emotioneler dan anders, je kunt minder hebben. En dat … is heel normaal.

Herken kraamtranen

Naast de gebroken nachten, het moeten wennen aan je nieuwe rol, de grote verantwoordelijkheid en alles wat nieuw is, heeft je lijf het behoorlijk te verduren gehad. Het fysieke herstel is in volle gang en dat vraagt veel energie. Je bent uit balans, het is moeilijk om te reageren zoals je van jezelf gewend bent. Dit laatste kan je behoorlijk uit het lood doen slaan. Laten we daarbij je hormoonhuishouding niet vergeten. Als je bevallen bent verandert er van alles in de hormoonhuishouding. Specifieke hormonen vallen na de bevalling weg. Het duurt een tijd voordat er weer een hormonaal evenwicht ontstaat. Dit kan je stemming beïnvloeden. Misschien ken je het fenomeen “kraamtranen” ? Kraamtranen uiten zich in huilbuien, prikkelbaarheid, slecht slapen en een fikse dosis onrust. Wees gerust, ook deze kraamtranen zijn heel normaal bij alles dat het prille moederschap met zich meebrengt.

Emotioneel na de bevalling het houdt maar niet op

Maar wat jouw emoties na de bevalling ontaarden in huilbuien die maar niet voorbijgaan? Het prille moederschap is een fase waarin je moet wennen aan deze nieuwe omstandigheden. Je bent moeder en deze rolverandering heeft invloed op alle facetten van je leven. Met name wanneer je realiteit niet overeenkomt met jouw verwachtingen van het moederschap, van jezelf en van je partner kan deze teleurstelling veel emoties oproepen. Het gevoel van tekortschieten, falen, onzekerheid, onmacht en ga zo maar door. Deze ongelofelijke rollercoaster van verschillende emoties is heel normaal. Maar in sommige gevallen is het wel een hele lange achtbaanrit en neemt de intensiteit niet af. Je bent emotioneel en dit stopt niet. Je gaat je afvragen of er iets mis is? Of het wel goed komt?  Je hebt steeds minder positieve gedachten en gevoelens. Je voelt je eenzaam en verloren en hebt de indruk dat het andere moeders wel lukt.

Wanneer moet je aan de bel trekken?

Als de emotionele rollercoaster niet voorbijgaat, is het belangrijk om je klachten te bespreken. Deel je verhaal met je partner, een familielid of een vriendin. Of vertel jouw ervaring in onze community en betrek een professional bij jouw proces. Maak een afspraak met de huisarts en vertel je verhaal. We weten uit onderzoek dat ongeveer 10% van alle moeders een peripartumdepressie ontwikkelt. Veelvoorkomende klachten zijn een sombere stemming, vermoeidheid, negatieve gedachten, je niet goed kunnen concentreren, prikkelbaarheid en nergens meer zin in hebben. Wat we veel zien bij vrouwen die deze klachten rapporteren, is dat ze langere tijd in stilte lijden. Er is veel schaamte. Weet dat emoties bij het moederschap horen, de emotionele rollercoaster is heel normaal.

Wanneer de klachten interfereren met je dagelijks functioneren is het belangrijk om dit serieus te nemen. Dus mocht je merken dat het je niet meer lukt om alle ballen in de lucht te houden, voel je je eenzaam en somber? Trek aan de bel. Om jou op een laagdrempelige manier al extra ondersteuning te geven hebben we de Binnenwereld ontwikkeld. Hier vind je gelijkgestemde maar ook heel veel informatie en inspiratie om weer beter in je vel te zitten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen